Klášter s kostelem založil v polovině 14. stol. snad Zdeněk z Lipé. R. 1423 pobořen husity, r. 1500 opuštěn. Po požáru 1682 byl přestavěn barokně, r. 1786 byl klášter zrušen. Kostel slouží původnímu účelu, v klášterních budovách sídlí městský úřad.
klášter od kaple sv. Floriana
© Milan Caha 10/2010
Graficke pismenko Klášter s kostelem sv. Bartoloměje byl založen v polovině 14. stol., pravděpodobně za Zdeňka z Lipé. Povolení ke stavbě vydal augustiniánům papež v Avignonu 2. 2. 1354. Roku 1423 byl při husitských válkách klášter opuštěn a stavby pobořeny. Augustiniáni se do něj vrátili roku 1450, definitivně jej opustili roku 1500. V roce 1634 kníže Gundakar z Lichtenštejna koupil pobořený komplex, nechal jej opravit a předal jej piaristům, kteří zde zřídili latinskou školu. Od roku 1658 zde sídlil řád paulánů. Při požáru města roku 1682 klášter i chrám vyhořel. Roku 1701 byl komplex přestavěn barokně, kostel byl snížen a zmenšen. Na půdě kostela se ...