Původně románský kostel, raně goticky rozšířený a přestavěný v pol. 13. st., v 16. st. přistavěna zvonice a severní předsíň. V interiéru got. nástěnné malby a křížová klenba presbytáře, náhrobky ze 16.–17. st. a původní románské kvádříkové zdivo.
Panoramatický pohled od jihu
Graficke pismenko Kostel svatých apoštolů Petra a Pavla se nachází na městském hřbitově na návrší mezi Prachaticemi a Starými Prachaticemi, a z Prachatic sem pohodlně dojdete po tzv. Svatopetrské cestě, jejíž trasu sleduje i městská naučná stezka. V těsné blízkosti kostela je při hlavní silnici i velké parkoviště.
Filip Matoušek, 18.10. 2010

Historie a popis
    Až do 70. let minulého století byl kostel považován za čistě raně gotickou stavbu z druhé poloviny 13. století, s pozdějšími barokními úpravami. Při stavebně historickém průzkumu v roce 1971 byly v severní stěně nalezeny části románského kvádříkového zdiva, dokládající založení kostela již v průběhu 12. století. V rané gotice byl kostel přestavěn a rozšířen, další úpravy pocházejí ze 16. a 17. století. Dnes se jedná o jednolodní stavbu s užším,

Umělecké památky Čech. III. P–Š, Praha 1980. Emanuel Poche (ed.), 18.10. 2010

Prachatice  (PT)