čtvrtek, 26. listopad 2020. Svátek slaví Artur, zítra Xenie
Románský kostel z poč. 13. století, od 15. století protestantský. Kostel r. 1655 vysvěcený jako katolický byl výrazně barokně přestavěn r. 1684. Soudobá je i samostatná zděná zvonice z r.1679, fara a ohradní zeď bývalého hřbitova s výklenkovou kaplí.
Kostelní areál od jihozápadu
© Ivan Grisa 10/2010
Původně románský kostel v Církvici byl výrazně barokně přestavěn na přelomu 17. a 18. století. Z té doby pochází i samostatná zděná zvonice, fara a ohradní zeď bývalého hřbitova s výklenkovou kaplí. Areál stojí na návrší nad pravým břehem Klejnárky.
14.10. 2010

turistické

Obec Církvice leží východně od silnice I/38 mezi Kutnou Horou (Sedlcem) a Čáslaví. Příjezd autem ke kostelu místní komunikací, která odbočuje k východu hned u vjezdu do obce od Kutné Hory. Parkování je možné na rozlehlé návsi u kostela. Železniční zastávka Církvice (trať Kolín - Havlíčkův Brod) se nachází asi 400 m západně od kostela. Asi v polovině cesty najdeme i zastávku autobusových linek, jedoucích

historie

Původní románsko-gotický kostel v Církvici byl postaven zřejmě počátkem 13. století na návrší nad pravým břehem Klejnárky. První písemná zmínka pochází z roku 1344. Od 15. století sloužil protestantům. Po zákazu nekatolických církví roku 1627 se zřejmě vzhledem k nedostatku kněží nevyužíval, osm let prý měl sloužit dokonce jako konírna. Znovu vysvěcen byl již jako katolický roku 1655. Během

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1, Academia 1977 a neautorisovaný přepis staršího textu o historii kostela na http://www.cirkvice.cz/, 15.10. 2010

Půdorys místa

půdorys kostela s hypotetickým stavebním vývojem, šikmo křížkovaně gotické zdivo, kolmo křížkovaně renesanční zdivo, hustě šrafovaně raně barokní přestavba, řídce šrafovaně pozdější dostavby
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

To se mi líbí, vložit do oblíbených