Románský kostel z poč. 13. století, od 15. století protestantský. Kostel r. 1655 vysvěcený jako katolický byl výrazně barokně přestavěn r. 1684. Soudobá je i samostatná zděná zvonice z r.1679, fara a ohradní zeď bývalého hřbitova s výklenkovou kaplí.
Kostelní areál od jihozápadu
© Ivan Grisa 10/2010
Graficke pismenko Původně románský kostel v Církvici byl výrazně barokně přestavěn na přelomu 17. a 18. století. Z té doby pochází i samostatná zděná zvonice, fara a ohradní zeď bývalého hřbitova s výklenkovou kaplí. Areál stojí na návrší nad pravým břehem Klejnárky.
14.10. 2010

turistické

Obec Církvice leží východně od silnice I/38 mezi Kutnou Horou (Sedlcem) a Čáslaví. Příjezd autem ke kostelu místní komunikací, která odbočuje k východu hned u vjezdu do obce od Kutné Hory. Parkování je možné na rozlehlé návsi u kostela. Železniční zastávka Církvice (trať Kolín - Havlíčkův Brod) se nachází asi 400 m západně od kostela. Asi v polovině cesty najdeme i zastávku autobusových linek, jedoucích po silnici I/38. Přes obec prochází

historie

Původní románsko-gotický kostel v Církvici byl postaven zřejmě počátkem 13. století na návrší nad pravým břehem Klejnárky. První písemná zmínka pochází z roku 1344. Od 15. století sloužil protestantům. Po zákazu nekatolických církví roku 1627 se zřejmě vzhledem k nedostatku kněží nevyužíval, osm let prý měl sloužit dokonce jako konírna. Znovu vysvěcen byl již jako katolický roku 1655. Během následujících desetiletí došlo k raně barokní

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1, Academia 1977 a neautorisovaný přepis staršího textu o historii kostela na http://www.cirkvice.cz/, 15.10. 2010