Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Athenry Castle
Hrady.cz
Třípatrový věžovitý hrad postavený kolem roku 1235 Meilerem de Bermingham. Poté bylo hradbami obehnáno i město. V průběhu 13. a 15. stol. zvýšen o dvě patra do dnešní podoby. Krásně zdobený portál a okna v prvním patře. Opuštěn byl v 16. stol. a v r. 1683 uváděn již jako pustý a v ruinách.
hlavní obytná věž hradu
Graficke pismenko Hrad najdete v krásném středověkém městě stejného jména „Athenry“ cca 23 km od města Galway v hrabství Galway. Poblíž města probíhá dálnice M6 spojující Galway s Dublinem, takže jej nelze minout, protože na město upozorňují dopravní značky. Město protíná železnice spojující Galway s Dublinem a Limerickem. Staví zde jak osobní vlaky, tak rychlíky. Z Galway sem zajíždí i autobusy společnosti Bus Éireann.
Ve městě kromě hradu naleznete také zříceniny dominikánského kláštera, částečně dochované opevnění města s několika baštami včetně jedné původní městské, středověké vstupní brány a částečně dochovaný kostel čtvercového půdorysu, ve kterém je dnes „heritage centre“ (návštěvnické centrum). Ve městě je mnoho restaurací, pubů a obchůdku a každý pátek zde probíhají farmářské trhy.
16.3. 2011

historie

Hrad byl postaven pravděpodobně krátce po roce 1235, a to Meilerem de Bermingham, který dostal k tomuto počinu povolení od Richarda de Burgo, pána Connachtu. Někde se uvádí jako rok vzniku až rok 1250, ale již v roce 1241 pozval Meiler de Bermingham do města dominikány, takže již musel sídlit na svém hradě. Původně šlo o jednopatrovou obdélníkovou věž o rozměru 16,4x10,3 m, včetně přízemí místnosti přístupné vnitřním schodištěm z prvního patra,