Farní kostel města Buchholz se začal stavět krátce po jeho založení r. 1506. Vysvěcen snad r. 1520, od r. 1524 luteránský. Nedokončená stavba novogoticky upravena (1875–77). Následky bombardování v únoru 1945 odstranila obnova v letech 1965–81.
Kostel od východu

Kostel svaté Kateřiny v Buchholz

Graficke pismenko Město Buchholz, mladší a menší část dnešního dvojměstí Annaberg-Buchholz, založil roku 1501 jako "Horu svaté Kateřiny v bukovém lese" (St. Catharinenberg in Buchenholze) saský kurfiřt Friedrich Bílý jako horní město. Vzhledem k velmi strmému srázu, na kterém začalo město růst, bylo nutno pro stavbu kostela, zahájenou snad roku 1506, odlámat část skály a získaný materiál přemístit pod budoucí presbytář. Kostel byl zřejmě vysvěcen roku 1520. Nepodařilo se ho zaklenout a dokončit věž. V této podobě sloužil od roku 1524 luteránům. Roku 1594 získala zdejší obec deskový oltář z dílny Hanse Hesseho, umístěný do té doby ve františkánském klášterním ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.annaberg-buchholz.de, 20.10. 2010