Pozdně gotický hornický kostel postaven v l. 1502–11. Několikrát přestavěn po požárech (1604, 1630, 1664, 1731). Hornický do r. 1864, poté zimní kostel zdejší farnosti. R. 2004–5 důkladně opraven. Uvnitř figury hornických jesliček z 19. století.
Kostel od jihu

Mariánský kostel v Annabergu

Graficke pismenko Z drobných příspěvků horníků zdejších stříbrných dolů byl v letech 1502–11 v jihozápadním koutě hlavního náměstí postaven nevelký pozdně gotický kostelík. Postupně ho poškodily téměř všechny požáry města (1604, 1630, 1664 a 1731), po posledním získal dnešní vzhled. Horníkům sloužil ke zvláštním bohoslužbám do roku 1864, později sloužil jako zimní kostel zdejší farnosti.
V letech 2004–05 prošel objekt důkladnou obnovou, po které slouží jako otevřený kostel a místo pořádání různých společenských a kulturních událostí.
Pozoruhodností kostela jsou hornické jesličky, jejichž figury mají podobu skutečných annaberských obyvatel v 19. století.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.annaberg-buchholz.de, 20.10. 2010