radnice/Rathaus

Annaberg-Buchholz
Původně renesanční radnice byla v Annabergu postavena v letech 1535–8. Mnohokrát ji postihly požáry, dnešní střídmý barokní vzhled pochází z roku 1751. Na náměstí před ní kašna s pomníkem Barbary Uthmann, zakladatelky krušnohorského krajkářství.
Radnice od jihozápadu

Radnice v Annabergu

Graficke pismenko Sídlo městské správy i dozoru nad zdejšími stříbrnými doly bylo postaveno na východní straně hlavního náměstí (Markt) v letech 1535–38. Několikrát je zasáhly požáry, současná podoba ve stylu velmi střídmého pozdního saského baroka pochází z roku 1751. Roku 2002 byla důkladně opravena.
Ve středu náměstí proti radnici stojí kašna s ideálním sochařským portrétem Barbary Uthmann, zakladatelky krušnohorského krajkářství. Původní socha z roku 1886 nepřečkala rekvizice bronzu za II. světové války (1940), současná kopie byla osazena roku 2002 v rámci celkové rekonstrukce náměstí.
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.annaberg-buchholz.de, 20.10. 2010