Mohutné pozdně gotické halové trojlodí s výpravným interiérem. V letech 1499–1525 probíhaly stavební práce, do poloviny 16. stol. dokončovací práce v interiéru. Od roku 1539 luterský. Od roku 1997 znovu obydlena hranolová věž s osmibokou horní částí.
Kostel od jihu

Kostel svaté Anny v Annabergu

Graficke pismenko Jedno ze tří velkých hornických měst, pojmenovaných po členech Svaté rodiny (dále Jáchymov na české a Marienberg na saské straně) došlo koncem 15. století k rozhodnutí postavit nový městský farní kostel k uctění své patronky. Roku 1498 byl postaven prozatímní dřevěný kostel, který umožnil demolici starší svatyně. Rok poté začala výstavba jednoho z největších pozdně gotických halových kostelů v Sasku. Na dobové poměry postupovala poměrně rychle: roku 1512 byl zbořen prozatímní kostel, roku 1514 byla dokončena věž a střecha. Zásadní stavební práce v interiéru (pilíře, empory, klenby) byly dokončeny roku 1525. Kostel odpovídá saským pozdně gotickým ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.kirche-annaberg-buchholz.de/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=29, 19.10. 2010