Původní dřevěný kostel pocházel z r. 1384, r. 1603 nahrazen kostelem kamenným. V l. 1751–53 vystavěn kostel nový v duchu Dienzenhoferovy školy. Na vnějších zdích kostela vsazeny kamenné reliéfy křížové cesty. R. 1992 do věže zavěšeny dva nové zvony.
Kostel sv. Bartoloměje v Pecce
Pohled od jihu
© Pavel Vítek 9/2010
Graficke pismenko Městys Pecka se nachází 8 km východně od Nové Paky a 18 km západně od Dvora Králové. Kostel sv. Bartoloměje je druhou dominantou města a leží severně od centra města, náměstí. Hlavním turistickým cílem je hrad vypínající se nad obcí, který celému městečku dominuje.

historie

První zmínka o osadě Pecka pochází z roku 1322 a již roku 1382 byla povýšena na městečko, které bylo roku 1833 povýšeno na město. Tento statut však ve 20. století ztratilo. Až roku 2006 byla Pecka opět povýšena, tentokrát na městys. První písemná zmínka o kostelu sv. Bartoloměje pochází z roku 1384. Tento zřejmě dřevěný kostel byl v roce 1603 nahrazen kostelem kamenným. Dnešní zděný kostel nechali postavit kartuziáni z Valdic v letech

popis

Kostel sv. Bartoloměje je podélná jednolodní stavba s presbytářem na půdorysu obdélníka postaveného na šířku. Po stranách kostelní lodi jsou symetricky umístěny sakristie s oratořemi. Ze západního průčelí kostela vystupuje hranolovitá věž. Centrální vstup je veden podvěžím. Hlavní oltář s točenými sloupy byl zhotoven pro původní kamenný kostel v roce 1680. Část vnitřního zařízení sem byla přenesena ze zrušeného kartuziánského kláštera ve

Jičín  (JC)
    Pecka