Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Leamaneh Castle
Hrady.cz
Hrad postavil na konci 15. stol. král Turlogh Donn z rodu O'Brienů, jeho syn Murrough se r. 1548 poddal anglickým králům. V 17. stol. jej přestavěl na zámek rod O'Brien. Po zadlužení majitelů přestal být na konci 18. stol. obýván a zchátral.
Leamaneh Castle ze silnice č. R476
Graficke pismenko Hrad je v současné době nepřístupný. Probíhají restaurátorské práce, takže bychom se měli v blízké budoucnosti dočkat jeho zpřístupnění. Prohlédnout se dají exteriéry. V blízkosti hradu je možnost zaparkovat auto. Hrad se nachází u křižovatky silnic R476 a R480 v hrabství Clare.
Jan Ptáček , 7.10. 2010

Historie hradu a zámku
    První byla postavena východní část hradu a to kolem roku 1480. Šlo o pětipodlažní věžovitý hrad, jakých je v okolí velké množství (říkalo se jim "pencovky", protože za povolení postavit věž musel stavebník zaplatit úřadům penci). Postavit ho nechal pravděpodobně Turlogh Donn (jeden z posledních králů starého irského království z rodu O'Brien). Jeho syn Murrough rezignoval na královský titul a roku 1548 se poddal anglické koruně a stal se prvním