Moje místa 0
Řád piaristů vybudoval v letech 1764–71 kapli sv. Jana Nepomuckého a kolej. V letech 1864–68 byla piaristická kolej přestavěna na gymnázium. Na místě refektáře vystavěn kostel sv. Josefa Kalasanského.
Kostel sv. Josefa Kalasanského v Kyjově
Pohled na kostel, vpravo budova gymnázia, původně piaristická kolej
© Pavel Vítek 10/2010
Graficke pismenko Kostel sv. Josefa Kalasanského s bývalou piaristickou kolejí najdeme na Komenského třídě. Ta vychází severně z hlavního kyjovského náměstí, Masarykova náměstí. Od tohoto náměstí je vzdálen asi 200 m.

historie

V roce 1760 přišel do Kyjova řád piaristů. Nejprve se usadili v budově, která nyní slouží jako fara, v Palackého ulici. V letech 1764–1771 vybudovali tehdy na předměstí Kyjova na místě několika měšťanských domů kapli sv. Jana Nepomuckého a kolej. Kolej roku 1806 vyhořela, ale byla opravena. V letech 1864–1868 byla piaristická kolej přestavěna na gymnázium, dnes Klvaňovo gymnázium. Na místě refektáře byl vystavěn kostel sv. Josefa Kalasanského.
    Josef Kalasanský (José de Calasanz) byl španělský šlechtic, který žil v letech 1556–1648. Je zakladatelem řádu piaristů. Přišel s myšlenkou, aby každé dítě mělo vzdělání. A to dokonce bezplatně. Proto v roce 1607 založil církevní řád „Padres Piarum Scholarum“ – řád piaristů. Tento řád měl jeho představy realizovat. Jednalo se o mužský řád řeholních kleriků zbožných škol Matky Boží. Řád piaristů od počátku zdůrazňoval pochopení pro mateřský

Pavel Vítek – zdroj: Věra Remešová, Ikonografie a atributy svatých, Praha 1991, 6.10. 2010

popis

Kostel sv. Josefa Kalasanského je podélná jednolodní stavba v průčelí se štíhlou hranolovitou zvonicí. V jeho architektuře převládají novorománské prvky. Zařízení kostela částečně pochází z původní kaple a částečně z doby jeho výstavby. Obraz na hlavním oltáři znázorňuje sv. Josefa Kalasanského přebírajícího od Panny Marie malého Krista. Keramickou mozaiku nad vstupem do kaple vytvořil Jano Köhler.