Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Aughnanure Castle, Achadh na nIubhar

hrad Aughnanure Castle

Achadh na nIubhar
Rekonstruovaný hrad postavený kol. r. 1500 mocným rodem O'Flahertyů. Název je z irského Achadh na nIubhar, což v překladu znamená "pole tisů!. V r. 1572 byl hrad dobyt Angličany. Od r. 1952 je ve státní správě OPW a v r. 1963 byl rekonstruován. Dnes je přístupný v návštěvních hodinách.
hlavní obytná věž s baštou vnitřního ohrazení
Graficke pismenko Hrad naleznete cca 3 km jihovýchodně od městečka Oughterard v hrabství Galway v provincii Connacht. Do Oughterardu se dostanete po silnici N59 buď z města Galway, nebo Clifden. Když pojedete z Oughterardu po silnic N59 směrem do Galway, tak je to druhá odbočka vlevo (u golfového hřiště) a po necelých 2 km přijedete na malé parkoviště odkud je už vidět věž hradu.
Do Oughterardu také zajíždí autobusy buď Citylink (spoj Galway-Clifden, www.citylink.ie), nebo Bus Éireann (www.buseireann.ie).
Jan Ptáček , 5.10. 2010

Historie hradu
    Patří mezi dvě stovky věžovitých hradů v hrabství Galway. Postavit si ho nechal kolem roku 1500 rod O'Flahertyů, jeden z nejmocnějších gaelských rodů v této části Irska. Celé 16. století bylo ve znamení vyostřených vztahů O'Flahertyů s městem Galway. V roce 1546 se rod sňatkem Donala an Chogaidh s Grainuaile (Grace O'Malley) spojil s rodem O'Malley z hrabství Mayo. V roce 1572 byl hrad dobyt anglickým vojskem (poprvé a naposledy v historii) v