hrad Neudegg

Neuneck, Nonneck
Zřícenina malého strážního hradu založeného snad před r. 1150. Z hradu se dochoval příkop a pozůstatky zdiva několika budov, jedna z nich považována za kapli. Část zdiva byla odkryta a přes příkop je zbudován dřevěný most.
interiér kaple
vlevo snad záklenek apsidy
Graficke pismenko Zřícenina se nachází cca 3,5 km na SZ od Pulkau v lese nad údolím řeky Pulkau. K hradu nevede žádná značená cesta a z dálky není viditelný. Přístup je možný ze dvou směrů. Jednak od obce Theras – nejprve asfaltovou cestou mezi poli až k lesu, zde odbočit vpravo po polní cestě podél lesa a poté cca po 200 m vlevo přes louku k hradu. Jako orientační bod lze sledovat elektrické vedení, které probíhá v blízkosti hradu. Tato cesta vede po rovině a lze ji teoreticky zvládnout i na kole. Další možnost je přijít k hradu z údolí. Od města Pulkau proti proudu podél řeky Pulkau, kde vede značená turistická cesta. Za jedním z mnoha mostků ...
David Hamza , 1.10. 2010

Neudegg
    Hrad byl založen pravděpodobně před rokem 1150 jako strážní hrad sloužící k ochraně cesty a mlýnů v údolí řeky Pulkau. V letech 1988 a 1993 provedl Gerhard Reichhalter průzkum zříceniny, jehož výsledkem byla i kresba hradu před zánikem. Na místě je zřejmé, že v nedávné minulosti bylo provedeno odkrytí části zdiva a drobné konzervační práce. O hradu není příliš informací. V roce 1183 je zmiňován Ortoflus de Nonnekke a r. 1220 Chunradus de

1.10. 2010

popis

Hrad byl postaven ve svahu nad údolím řeky Pulkau. Plocha hradu velikosti cca 24 m x 12 m byla oddělena příkopem vysekaným ve skále, přes který vede novodobý dřevěný můstek. Z ostatních stran je hrad chráněn prudkým svahem. Malá plocha hradu byla ohrazena a téměř zastavěna budovami, zbytek vyplňovalo zřejmě malé nádvoří. Nad údolím na nejchráněnějším místě se dodnes tyčí stěna téměř v celé výšce s malým okénkem. Ta je označována jako stěna