Socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1775 ve Zdeslavi stojí u silnice do Velké Chmelištné. Je poškozená povětrnostními vlivy.
© Prudký Martin, 08/2010
Graficke pismenko Zdeslav je malá obec mezi Čistou a Velkou Chmelištnou v bývalém okrese Rakovník. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí vlevo u silnice vedoucí do Velké Chmelištné.
Prudký Martin , 28.9. 2010

historie

Socha sv. Jana Nepomuckého byla zhotovena roku 1775. Svědčí o tom letopočet uvedený na lehce zvětralém soklu pod vlastní sochou. Jan z Pomuku, městečka na jih od Plzně, se narodil kolem roku 1345 v rodině zdejšího rychtáře Wolflina a protože byl malého vzrůstu, byl také nazýván Johánkem. Etnicky nebyl Čechem ale Němcem. Studoval v Praze a na italské universitě v Padově, roku 1380 dosáhl kněžského svěcení a o devět let později jej Jan z

Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 28.9. 2010

socha, monument