Moje místa 0
Na místě původního gotického kostela ze 14. století, na východním okraji města, byla v r. 1722 postavena jednolodní orientovaná barokní novostavba s osovou dispozicí, s hranolovou věží na západní straně. Kostel prošel do 19. století několika úpravami, které však nesetřely jeho barokní vzhled.
kostel Narození P. Marie
pohled od severovýchodu
Graficke pismenko První písemné zprávy o Kryrech pocházejí z r. 1320, kdy je v zemských deskách zapsán Albert de Krir. Z konce téhož roku se opat kláštera v Postoloprtech podepisuje jako Theodor de Krir. Na církevní listině z r. 1354 je uveden farář Konrád de Krir. Kostel Narození Panny Marie v Kryrech byl tedy postaven nejpozději v polovině 14. století. Kostel byl vybudován pod strmým svahem Kostelního návrší, kde stál hrad. Jeho majitel získal pro osadu pod hradem řadu práv, mj. vařit pivo a právo trhu. Kostel byl patrně poškozen za husitských válek, kdy byly Kryry poničeny křižáckým vojskem v r. 1421. Na místě gotického kostela byla v r. 1722 ...
Jaroslav Valečka, Zdroj: Kolektiv. Umělecké památky Čech 2 , K/O , Academia, Praha 1978, webové stránky města Kryry (www.kryry.cz), www.varhany.net, 28.9. 2010