Novogotickou hrobku hraběcího rodu Stubenbergů (který vlastnil zdejší panství) nechala postavit roku 1911 na hřbitově pod Kopečkem komtesa Eliška ze Stubenbergů. Sloupovou stavbu s žebrovou klenbou zdobí tepaná železná mříž, zhotovená dle italského vzoru firmou František Čammr.
Letohrad - hrobka hraběcího rodu Stubenbergů
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Graficke pismenko Pseudogotická hrobka hraběcího rodu Stubenbergů se nachází na hřbitově pod Kopečkem v Letohradě. Hřbitov byl založen roku 1847, když starý městský hřbitov přestal kapacitně postačovat. Nový hřbitov se nachází se za zámeckou zahradou. Bylo zde pohřbeno mnoho místních významných osobností, jednou z nejvýraznějších staveb na hřbitově je hrobka rodu Stubenbergů. Tento rod byl posledním držitelem Kyšperského panství (město Letohrad se do roku 1950 nazývalo Kyšperk), které získal poprvé v roce 1574 (Georg Stubenberg starší – Rada císaře Ferdinanda II.). Ztrácí ho však roku 1628. Podruhé panství získává sňatkem Felix Adolf Stubenberg v roce 1875. Hrobku nechala postavit roku ...
Ivo Rozehnal -zdroj www.techonin.net/historie_obce_kysperk_panstvi.htm, E.H. - https://www.seminarky.cz; Historie města Kyšperk, obcí Kunčice, Orlice a Rotnek (Červaná) a města Letohrad v datech, Vladimír Švec, 2007, 27.9. 2010

popis

Novogotická hrobka je sloupovou stavbou s žebrovou klenbou a umně tepanou železnou mříží, kterou zhotovila podle italského vzoru firma František Čammr.
    E.H. podle Historie města Kyšperk, obcí Kunčice, Orlice a Rotnek (Červaná) a města Letohrad v datech, Vladimír Švec, 2007, 13.12. 2012