Moje místa 0
Věžovitá zvonice ze 14. století stojí vedle zaniklého farního kostela sv. Kateřiny Alexandrijské. Částečně zděna a ve druhém patře dřevěná konstrukce nesla původně tři zvony, které byly za německé okupace zrekvírovány. Po r. 1990 byla uspořádána sbírka na nový zvon, který byl instalován v r. 2004.
zvonice od silnice
pohled od silnice v obci, vlevo od zvonice stával kostel

zvonice u zaniklého kostela

Graficke pismenko Věžovitá zvonice je v přízemní části a v prvním patře zděná. Druhé, zvonové patro má konstrukci dřevěnou. Zvonice stojí u místa, kde stával farní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské. Farní kostel je v Merbolticích připomínán již v r. 1384, merboltická farnost byla v registru papežských desátků uvedena již v r. 1352. V r. 1708–1709 byl vystavěn jednolodní, obdélný barokní kostel. Jeho stav, již v r. 1945 vyžadující menší opravy se díky úmyslnému zanedbávání údržby v době komunismu trvale zhoršoval (absence údržby sakrálních památek byla v éře komunismu typická pro celý děčínský okres; zdejší vládci tak směřovali k tomu, aby většina ...
Jaroslav Valečka, Zdroj: webové stránky farnosti (www.merboltice.cz/word/kostel ), Kolektiv: Umělecké památky Čech 2, K-O, Academia, Praha 1978, 26.9. 2010