Na místě původního gotického kostela ze 14. stol vystavěn nový pozdně barokní kostel v letech 1785–87.
Kostel sv. Václava v Samšině
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Obec Samšina leží u silnice z Jičína do Sobotky, zhruba 6 km východně od Sobotky a 9 km západně od Jičína. Kostel sv. Václava se nachází na mírném návrší v centru obce nad budovou bývalé školy, kde je v současné době umístěna restaurace.
Obec se nachází v Českém ráji a na západním okraji turisticky atraktivní lokality Prachovské skály.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1352. Původní kostel zde byl vystavěn již ve 14. století. Postupně zchátral a proto byl v letech 1785–1787 vystavěn kostel nový v pozdně barokním stylu.

popis

Kostel sv. Václava je obdélná jednolodní stavba s pravoúhlým presbytářem. Na severní straně kostelní lodě přistavěna sakristie, na západní pak předsíň. Zařízení kostela včetně hlavního oltáře rokokové. Oprava oltáře proběhla v roce 1899.