Moje místa 0
Barokní zámek přestavěný z tvrze. Goticko-renesanční tvrz přestavěl Kunát Jaroslav z Bubna a Litic po r. 1661 na zámek. Další úpravy provedla počátkem 18. století hraběnka Zuzana Vratislavová z Mitrovic, také založila park.
Graficke pismenko Městys Liteň se nachází asi 10 km od Berouna. Vlastní zámek tvoří jednopatrová čtyřkřídlá budova s mansardovou střechou a malým dvorem. Střecha je doplněna věžičkou. Zámek má pozdně barokní charakter. Na jedné ze stěn jsou sluneční hodiny. Vedle zámku, v domě správce, bývalo muzeum Svatopluka Čecha, které bylo uzavřeno. Nově by mělo být muzeum otevřeno v opravené faře.

20.4. 2004

historie

V městysi Liteň jsou písemné zmínky o dvou tvrzích. Mladotovská tvrz, která se nedochovala a nelze určit ani kde přesně stála, a tvrz Valdecká, která byla přestavěna na zámek. Obě jsou poprvé připomínány na počátku 15. stol. V té době Valdeckou tvrz držel Jan Týnec z Litně. Tvrz postupně střídala majitele a v polovině 17. stol ji koupil hrabě Kunát Jaroslav z Bubna a Litic a ve 2. polovině 17. stol začal s přestavbou na zámek. Později se opět