Gotická kaple z počátku 16. století byla spolu s bývalým špitálem přestavěna v r. 1582. Jedná se o jednoduchou obdélníkovou jednolodní stavbu s pětibokým závěrem a čtvercovou barokní sakristií. Kaple přečkala roku 1753 obrovský požár celého města. Zásadně rekonstruována v roce 1999.
Vyškov - kaple sv. Anny
© Ivo Rozehnal, 09/2010
Graficke pismenko Kaple sv. Anny ve Vyškově je poměrně nenápadná stavba, stojící ve starší zástavbě Dukelské ulice. Jedná se o kapli spojenou s bývalým špitálem. V době svého vzniku stála před hradbami města. Postavena byla na počátku 16. století, roku 1582 proběhla renesanční přestavba, což dokazuje nápis v klenbě. Jedná se o jednoduchou neorientovanou obdélníkovou jednolodní stavbu, na severovýchodě je uzavřena pětibokým presbytářem, k jihovýchodnímu boku je přistavěna čtvercová barokní sakristie z počátku 18. století. Kolemjdoucí můžou spatřit na fasádě sousoší Ukřižování z roku 1897. Jistou zajímavostí je, že kaple přečkala roku 1753 obrovský požár celého města. ...
Ivo Rozehnal . zdroj www.muzeum-vyskovska.cz (doplněno redakcí), 26.9. 2010

Vyškov  (VY)