Hrady.cz
V místě poustevny s kaplí z r. 1689 postavil r. 1769 Karel Josef Des Fours barokní kostel, snad podle projektu J. J. Volkerta. Od r. 1860 pod kostelem hrobka rodu Des Fours-Walderode. Po roce 1945 chátral, od r. 1993 opravován dobrovolníky.
kostel při západu slunce
Graficke pismenko Kostelík vysoko nad Železným Brodem vznikl postupným vývojem z poustevny, postavené 1689. Roku 1860 pod ním vznikla hrobka rodu Des Fours-Walderode. Devastaci stavby po roce 1945 zastavily opravy, prováděné dobrovolníky nejen z místní farnosti.
27.9. 2010

turistické

Kostelík je viditelný téměř z celého Železného Brodu, přístup k němu je ale poněkud složitější: pěšky i autem (v případě dobré kondice i na kole) se k němu lze dostat z Pelechovské ulice (silnice II/292) velmi strmou odbočkou nad její křižovatkou s Koberovskou (II/282). Z centra sem pěší navede zelená značka na Hamštejn, která prochází i podél autobusového nádraží. Z náměstí 3. května je to sem něco přes kilometr, počítejte ale s velkým

Kostel svatého Jana Nepomuckého Na poušti nad Železným Brodem
    Na svahu vysoko nad levým břehem Jizery nechal roku 1689 sedlák Vorsa z Brodce (levobřežní předměstí Železného Brodu) postavit pro svého syna kapli s poustevnou. Zde nalezl za sedmileté války úkryt hrabě Karel Josef Des Fours. Jako poděkování za záchranu života zahájil roku 1769 stavbu barokního kostelíka, zasvěceného Janu Nepomuckému. Plány dodal pravděpodobně hraběcí stavitel J. J. Volkert. Místo se stalo cílem svatojánských poutí. Roku 1860

Ivan Grisa, dle informačního materiálu v kostelíku, 27.9. 2010