Venkovský barokní kostel vznikl ve Bzí v letech 1692–97 jako náhrada staršího dřevěného objektu. Tehdy zde sídlila farnost, spravující velkou část jižního podhůří Jizerských hor včetně dnešního Jablonce nad Nisou. V současnosti postupně opravován.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Bzí stojí vysoko nad pravým břehem Jizery asi 3 km od centra Železného Brodu, jehož je vzdálenou součástí. Příjezd autem je možný buď od silnice Železný Brod - Pěnčín, nebo od silnice I/10 odbočkou ve Splzově. Veřejnou dopravu zastupuje ve volných dnech autobusová linka Jablonec nad Nisou - Železný Brod, zastávka Bzí, rozcestí, odkud je to ke kostelu asi 1 km. Linka navazuje na nádraží v Železném Brodě na rychlíky Liberec - Pardubice (v obou směrech).
Kostel je přístupný při bohoslužbách, které se konají pravidelně o sobotách od 18.00.

Kostel Nejsvětější Trojice v Bzí u Železného Brodu
    Na místě starší dřevěné stavby, patrně několikrát obnovované po živelných či úmyslných požárech, byl v letech 1692–97 postaven poměrně rozlehlý zděný jednolodní kostel s věží v ose západního průčelí. Bzí tehdy bylo sídlem fary, která spravovala rozsáhlé území včetně dnešního Jablonce nad Nisou, vzdáleného odtud vzdušnou čarou téměř 10 km za dvěma rozvodími. Kostel byl v 18. století vybaven většinou dnešního vnitřního zařízení. Po roce 1945

Ivan Grisa, dle J. Scheybal - B. Beneš - J. Scheybalová: Památky Jablonecka, Severočeské museum v Liberci a Kulturní správa ONV v Jablonci n. N., 1969, 15.10. 2010