Sídlo textilního magnáta Theodora von Liebieg s prvky histor. slohů smíšenými se secesí vzniklo ve třech etapách v l. 1897–1904 podle projektů A. Bürgera, W. Moldheima a J. Schmeissnera. Po konfiskaci mateřská škola, dnes slouží reprezentaci města.
pohled od jihu

Vila Theodora von Liebieg v Liberci

Graficke pismenko Hlavní představitel třetí generace rodu textilních magnátů Theodor von Liebieg převzal vedení rodinných podniků po odchodu svého otce na odpočinek jako osmnáctiletý roku 1890. Sedm let nato začal stavět své samostatné sídlo na svahu nad pravým břehem Harcovského potoka. To vznikalo postupně ve třech etapách. Roku 1897 byla podle projektu A. Bürgera postavena na místě dvou starších domů nejvýše položená část vily. Její architektura je inspirována novoromantismem konce 19. století. Vídeňský architekt Walter Moldheim k ní přistavěl střední část s hranolovou věží, vrcholící dlátkovou střechou. Nejmladší přístavba pochází z roku 1904, projektoval ji J. Schmeissner ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.severnicechy.info/dr-cs/dalsi-historicke-pamatky/jizerske-hory/liebiegova-vila-liberec.html, 14.10. 2010