Klášter voršilek vznikl r. 1896 pro zvýšení úroveň školství a sociální péče. Rozsáhlý novogotický komplex byl r 1945 konfiskován a byla zde zřízena poliklinika. Po r. 1990 areál vrácen voršilkám, r. 2015 polikliniku koupila zdravotnická skupina Eurolinicum. Kostel od r. 1996 užívá pravoslavná církev.
celkový pohled od severozápadu
Graficke pismenko S prudkým nárůstem obyvatel Liberce a okolních obcí ve II. polovině 19. století se stále větším problémem jevilo zajištění školství a sociální péče v celé aglomeraci. Proto byly do města z Králík (kde přece jen nemohl být jejich vzdělávací potenciál plně využit) povolány sestry voršilky, které vybudovaly poměrně velký novogotický komplex, zahrnující trojkřídlou konventní a školní budovu a kostel. Autorem projektu i zhotovitelem stavby byl liberecký stavitel Adolf Bürger. Jako první budova byl mezi lety 1894-96 postaven konventní kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, budovy konventu a klášterní školy byly postaveny v letech 1897-8. V roce ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 14.10. 2010

popis

Dvoupatrové stavby konventu se střídmým novogotickým dekorem ze tří stran obklopují nádvoří, severní křídlo je dle řádových regulí propojeno s kostelem. Budovy byly na svou dobu moderně vybaveny, nechybělo centrální vytápění, vodovod, tělocvična, sál s jevištěm apod.). Řádová škola sestávala z učeben a dívčího penzionátu, konvent měl 28 cel, noviciát, společnou místnost a dva nemocniční pokoje. Mezi kostelem a konventem bylo nádvoří uzavřeno