Mariánský sloup vztyčen roku 1744. Současný je od Jana Zemana ze Žernova z r. 1845. Replika původní mariánské plastiky od J. Jůzy z roku 1933, celková rekonstrukce proběhla roku 1991. Na podstavci dedikační deska a symboly Víry, Naděje a Lásky
Sloup od východu

Mariánský sloup v Rovensku pod Troskami

Graficke pismenko Původní mariánský sloup byl na jižní straně rovenského náměstí vztyčen roku 1744. Autor řady soch ve městě i okolí, Jan Zeman ze Žernova, jej obnovil roku 1845. Není jisté, zda přitom použil původní titulní sochu. Reliéfy po třech stranách podstavce opatřil symboly Víry, Naděje a Lásky, na jižní straně vytvořil dedikační desku. Roku 1933 vytvořil pražský sochař J. Jůza repliku mariánské sochy a opravil celý sloup. Další rekonstrukce se uskutečnila roku 1991.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 6. díl, Libri 2004, 8.10. 2010