Vodní elektrárna Spálov stojí těsně nad soutokem Jizery a Kamenice. Podle projektu Ing. Dr. A. Jílka vznikla v letech 1921–26, vnější vzhled se vyznačuje použitím prvků rondokubismu.
Elektrárna z mostu přes Jizeru
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Elektrárna stojí v nejzápadnější části města Semily, na soutoku Jizery a Kamenice. Příjezd autem či na kole je možný po silnici Železný Brod - Bozkov, parkování u hotelu Pod Spálovem (cca 100 m od elektrárny) má omezenou kapacitu. Přímo u hotelu zastavují na znamení osobní vlaky na trati Železný Brod - Tanvald (zastávka Spálov). Na Riegrově stezce (červená značka Semily - Železný Brod) zde končí její nejzajímavější úsek (vyhrazený jen pro pěší!) úzkým kaňonem Jizery s galeriemi a pěším tunelem. Pokračování do Brodu vede po výše zmíněné silnici. Hotel Pod Spálovem poskytuje poměrně kvalitní služby pro hladové a žíznivé poutníky. Elektrárna je přístupná ...

Vodní elektrárna Spálov
    Pro využití vodní energie Jizery byla v letech 1921–26 podle projektu Ing. Dr. Antonína Jílka postavena průtočná elektrárna, napájená podzemním přívodním kanálem, dlouhým 1,7 km. Ten je ze tří čtvrtin vyražen ve skále, jen poslední úsek je vyzděný v úbočí svahu. Elektrárna sestává ze dvou budov: dolní a větší obsahuje turbinovou halu a transformovnu, horní a menší plní úlohu vodního zámku, tj. regulační komory pro ovládání přítoku vody na

Ivan Grisa, dle informačních tabulí naučné stezky, 17.9. 2010

technická památka