Hrady.cz
Snad poslední novogot. kostel v Čechách. Post. v l. 1915–25 podle projektu A. Vosátky. Jednolodní obdélná stavba má odsazený polygon. závěr a štíhlou hranolovou věž v čele. Polohu Hamrů na jazykové hranici zdůrazňuje velká busta patrona nad vstupem.
Kostel od jihozápadu

Kostel sv. Václava ve Velkých Hamrech

Graficke pismenko Velké Hamry se z malé údolní vsi během 19. století vyvinuly ve významné centrum textilního průmyslu. To se odrazilo i ve snaze o zřízení vlastního kostela a samostatné farnosti. Na základě projektu Ing. arch. Alberta Vosátky z roku 1914 byl v následujících 10 letech (1915–25) postaven zřejmě poslední novogotický kostel v Čechách. Jedná se velké jednolodí s věží v ose hlavního (východního) průčelí a odsazeným presbytářem.
Zasvěcení kostela, zdůrazněné velkou bustou patrona v nadpraží hlavního portálu, vyjadřuje polohu Velkých Hamrů na české straně někdejší jazykové hranice.
Po roce 1945 význam a využití kostela i jeho technický stav upadal, v současné době probíhají první opravy.