Původně rokokový kostel z let 1787–89 sloužil potřebám malé horské obce Tanvald. Nehledě na novorenesanční přestavbu v letech 1889–90 zůstal vzhledem ke své poloze mimo dosah většiny nového města, slouží převážně jako hřbitovní.
Graficke pismenko Ačkoli leží kostel na katastru Tanvaldu, nejlepší přístup je k němu ze Smržovky: ze silnice I/14 je možno odbočit na silnici III. třídy do Josefova Dolu, vzápětí za mostem přes Kamenici (tedy již na tanvaldském území) na místní komunikaci. Zde je vhodné zaparkovat a pokračovat po modré značce (vede od železniční zastávky Smržovka dolní nádraží na trati Liberec - Tanvald - Harrachov) krátce, ale ostře vystoupat kolem symbolického pohřebiště ke kostelu.
Ten je přístupný při bohoslužbách, které se tu konají vždy první sobotu a třetí neděli v měsíci od 9.05.

Kostel svatých Petra a Pavla v Tanvaldě
    Původně rokokový kostel z let 1787–89 sloužil potřebám malé horské obce Tanvald. Průmyslový rozvoj, který ji brzy po jeho stavbě zasáhl, přenesl těžiště osídlení téměř dva kilometry východně. Kostel zůstal na okraji nového města v dnešním Horním Tanvaldě. Byl sice novorenesančně přestavěn v letech 1889–90, duchovním centrem souměstí Tanvald - Šumburk nad Desnou se však stal mnohem snáze přístupný kostel v Šumburku (viz heslo). Tanvaldský kostel

Ivan Grisa, dle Scheybal - Beneš - Scheybalová: Památky Jablonecka, Severočeské museum v Liberci a Kulturní správa ONV v Jablonci nad Nisou, 1969, 4.10. 2010