Barokní farní kostel s rokokovým interiérem. Postaven v l. 1763-67 na místě 24 vyhořelých stodol zdejším stavitelem N. Orlíčkem. Je na půdorysu kříže, ramena tvoří sakristie a kaple sv. Inocence.V r. 1775 kolem kostela postavena zeď s výklenkovými kaplemi křížové cesty a pilířovými branami.
pohled z hlavního průtahu městem
© Jan P. Štěpánek 01/2005
Graficke pismenko Barokní děkanský (farní) kostel s čistě rokokovým interiérem se nachází při velmi rušné dopravní tepně na jihozápadním okraji centra Místku. Byl postaven v letech 1763-1767 stavitelem N. Orlíčkem patrně podle projektu význačného architekta J. I. Cyraniho z Boleshausu. Chrám vznikl na místě 24 vyhořelých stodol na kraji tehdejšího města z popudu faráře a patriota F. Čejky. V roce 1775 byla kolem kostela postavena zeď s výklenkovými kaplemi křížové cesty a pilířovými branami. V 70. letech 20. stol. polovina zdi i s kaplemi musela ustoupit rychlostnímu průtahu městem. V 90. letech kostel prošel celkovou rekonstrukcí.
K.Kuča, Města a městečka I. , jps7, 18.4. 2004

historie

Barokní kostel sv. Jana a Pavla byl vystavěn na útraty děkana Františka Čejky a jiných místeckých dobrodinců na místě 24 vyhořelých stodol od zdejšího zednického mistra N. Orlíčka (Orla). Původní návrh městské rady, která se stavbou nového kostela zabývala, byl, aby byl zbořen stávající farní kostel sv.Jakuba a na jeho místě postaven kostel nový, větší. Proti se postavil právě děkan Čejka. Jeho názor zvítězil. Základní kámen byl položen

Velká kniha o Místku (1929), 31.8. 2004

61-62 Ostravsko