Mohutná secesní budova radnice byla postavena v letech 1907–09 vysoko nad soutokem Kamenice a Desné ve východní části katastru Tanvaldu. Po sloučení se Šumburkem ji využívala německá armáda, městská správa se sem vrátila až po roce 1990.
Graficke pismenko Příjezd k tanvaldské radnici autem je možný od silnice I/10 odbočením na ulici Českou (před podjezdem železnobrodské trati), Nemocniční a Palackého. Parkování je možné přímo u radnice. Nejbližší železniční zastávka Tanvald zastávka na trati Liberec - Tanvald - Harrachov se nachází asi 300 m od radnice, připravte se na náročný výstup do strmého kopce.

Radnice v Tanvaldě
    Původní pohorská obec, doložená počátkem 17. století, se o 200 let později začala rozvíjet ve významné průmyslové centrum. Továrny, zprvu závislé na vodní síle, vyplnily téměř zcela prostor soutoku Kamenice a Desné, sem se přesunulo z původní vsi (později Horního Tanvaldu, viz heslo kostel sv. Petra a Pavla) i těžiště obytné zástavby. Dávno před povýšením na město zde byl roku 1850 zřízen okresní soud. Zástavba celé obce se vyvíjela chaoticky na

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 4.10. 2010

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)