kostel sv. Františka Serafinského

Jubilejní kostel císaře Františka Josefa I.
Farní kostel někdejší samostatné obce Šumburk nad Desnou byl postaven v letech 1898–1900 podle projektu stavitele Karla Pekárka. Novogotická stavba s vysokou věží dominuje centru dnešního Tanvaldu.
Graficke pismenko Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v pondělí a v pátek od 18.00, ve středu od 8.00 a v neděli od 9.05 (kromě třetí neděle v měsíci).

historie

Kostel svatého Františka Serafinského (z Assisi), původně Jubilejní kostel císaře Františka Josefa I. v Šumburku nad Desnou
    Obec Šumburk nad Desnou vznikla počátkem 17. století na levém břehu Desné těsně nad jejím soutokem s Kamenicí. Dlouho se jednalo o nevelkou zemědělskou osadu. Průmyslový rozvoj započal počátkem 19. století, mocným impulsem byla stavba železnice z Železného Brodu roku 1875. Na pomezí Šumburku a sousedního Tanvaldu po obou březích Kamenice vznikla řada továren. Obě obce postupně stavebně splynuly, až do II. světové války však zůstávaly správně

Ivan Grisa, dle webové stránky města Tanvald, 4.10. 2010