Moje místa 0
Výrazná secesní budova jilemnické spořitelny vznikla v jihovýchodním koutě zdejšího náměstí v letech 1910–11 podle projektu Jana Vejrycha, rodáka z nedaleké Horní Branné. Peněžnictví sloužila do 90. let 20. století, od té doby téměř bez využití.
Jihovýchodní kout náměstí se spořitelnou

Městská spořitelna v Jilemnici

Graficke pismenko Městská spořitelna vznikla v Jilemnici roku 1888. Po shromáždění dostatečného kapitálu si postavila v letech 1910–11 v jihovýchodním rohu náměstí honosnou secesní budovu podle projektu rodáka z nedaleké Branné Jana Vejrycha. V domě, který zde stál původně, vypukl 26. dubna 1838 poslední velký požár městečka, při kterém během jediné hodiny lehlo popelem 51 domů, střecha kostela a zámeckých budov. Požár byl impulsem pro náhradu původních dřevěných domků zděnými.
Budova spořitelny sloužila peněžnictví do 90. let 20. století, od té doby je prázdná s výjimkou městského informačního střediska, které využívá malé části jejího přízemí.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., II. díl, Libri 1997, 3.10. 2010