Moje místa 0
Plochu jilemnického náměstí člení empírová kašna z roku 1836 a dvě barokní sousoší: svatého Kříže se svatými Janem Nepomuckým a Vavřincem z roku 1799 a mariánské se svatými Barborou a Maří Magdalenou z roku 1723.
Kašna a obě sousoší, v pozadí radnice

Kašna a dvě barokní sousoší na náměstí v Jilemnici

Graficke pismenko V rámci úpravy náměstí byla roku 1836 před střed jeho západní fronty postavena velká kamenná kašna. Po jejích stranách byla symetricky umístěna dvě barokní sousoší: mariánské z roku 1723 (Panna Marie, svaté Barbora a Maří Magdalena) a svatého Kříže z roku 1799. To stávalo původně v polích za městem, při přemístění na současné místo bylo obohaceno o sochy svatých Jana Nepomuckého a Vavřince (patrona města). Malebná kompozice přetrvala jak poslední velký požár města o dva roky později, tak všechny dějinné zvraty následujícího století.
Je s podivem, že město, tolikrát postižené požáry, se nepokusilo zjednat nápravu stavbou sochy pomocníka proti ohni, svatého Floriána.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., II. díl, Libri 1997, 3.10. 2010