Jilemnická radnice se poprvé připomíná 1646. Po požáru 1789 získala dnešní klasicisitní podobu s věží, dominující hlavnímu náměstí. Roku 1851 byla rozšířena o zadní křídlo. Hodiny na věži mají unikátní odbíjení (denně 1020 úderů v různých tóninách).

Radnice v Jilemnici

Graficke pismenko Radnice vznikla na jižním konci západní fronty jilemnického náměstí někdy v 16. století. Po požáru 1646 byla přestavěna. I další vývoj určovaly četné požáry polodřevěného městečka: po ohni 1781 byla postavena s využitím původních konstrukcí nová budova s nárožní věží a pětiosým podloubím, znovu pohořelá o sedm let později. Po posledním velkém požáru roku 1838 získala novou střechu. V letech 1850–51 byla rozšířena směrem k severu a západu pro potřeby okresních institucí. Tehdy získala dnešní podobu i 30 m vysoká věž. Od roku 1893 do stavby nového okresního úřadu roku 1926 zde nesídlila městská správa, která nalezla umístění v nové radnici ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., II. díl, Libri 1997, 3.10. 2010