Moje místa 0
Ústřední prostor tzv. Nového města v Jilemnici získal svou podobu po požáru roku 1788. Domy jsou posunuty vždy o jednu okenní osu do ulice, aby z nich bylo vidět směrem k náměstí. Podle tohoto "nakukování" získala ulička své jméno.
Domky na jižní straně uličky

Zvědavá ulička v Jilemnici

Ústředním prostorem tzv. nového města, tedy oblasti západně od náměstí a farního kostela je Zvědavá ulička, vzniklá obestavěním původní úvozové cesty do Mříčné. Většina přízemních roubených chalup vznikla po požáru roku 1788, některé jsou však starší. U východního vstupu do uličky najdeme lidovou sochu svatého Jana Nepomuckého (týž světec se vyskytuje i na jedné z dalších chalup), roste zde i erbovní strom města jilm horský (Ulmus scabra). Všechny chalupy jsou postaveny nakoso k ulici tak, aby krajní osa východního průčelí umožňovala pohled k náměstí. Kvůli tomuto "nakukování" získala ulička své jméno. Dodnes se většina chalup dochovala v památkově hodnotném stavu, pozoruhodné je jejich postupné sesedání a bohatě zdobené lomenice. ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., II. díl, Libri 1997 a webové stránky http://www.mavlast.cz/top-turisticke-cile.zvedava-ulicka-jilemnice, 3.10. 2010