Na místě staršího dřevěného kostela, mnohokrát obnovovaného po požárech, byla v letech 1729–36 podle projektu J. G. M. Aichbauera postavena nová dominanta celého městečka. I přes poškození několika požáry se dochovalo bohaté soudobé vnitřní vybavení.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 09/2010
Graficke pismenko Kostel stojí jižně od zámeckého areálu. Při příchodu od náměstí nepřehlédněte malý, vzorně opravený klasicistní domek s výjimečně vydařenou cukrárnou!
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se pravidelně konají v úterý–sobotu od 18.00, ve čtvrtek navíc od 8.00, v neděli pak od 9.00.

Kostel svatého Vavřince v Jilemnici
    Kostel se v Jilemnici připomíná poprvé roku 1356. Pokud stál na stejném místě jako dnešní svatyně, znamenalo by to pravděpodobně doklad tehdejší existence Jilemnice jako města. Kostel byl jako prakticky veškerá zástavba městečka dřevěný. Vzhledem k tomu podléhal častým požárům. Jednalo se snad o bezvěžovou stavbu se samostatnou zvonicí. Hrabě Alois Harrach se rozhodl opatřit své rezidenční městečko zděným kostelem. K tomuto účelu využil služeb

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., II. díl, Libri 1997 a webové stránky jilemnického vikariátu, 3.10. 2010