Moje místa 0
Významné regionální museum v Turnově shromažďuje od r. 1886 doklady o historii města a okolí se zvláštním zřetelem na místní kamenářskou a šperkařskou výrobu. Součástí srostlice budov se zajímavou historií je i auditorium s největším českým obrazem.
Budovy musea od jihu

Muzeum Českého ráje v Turnově

Graficke pismenko Museum vzniklo v Turnově roku 1886. Postupně se vyprofilovalo na jednu z nejzajímavějších institucí svého druhu v rámci Česka. Kromě obvyklého sortimentu přírodovědných a historických exponátů zde najdeme doklady kamenářství a šperkařství, které má ve zdejším kraji tradice již od středověku. Museum sídlí v několika budovách, z nichž architektonicky nejvýraznější je dům čp. 70, postavený počátkem 17. století a do dnešní podoby upravený vicepoštmistrem Království českého Petrem Zichem z Rosenfeldu kolem roku 1760. Později zde fungoval slavný hostinec se spolkovou místností. Výrazným prvkem domu je kromě barokní fasády i brána do dvora se ...
Ivan Grisa, dle webových stránek musea a informačních tabulek na domech čp. 70 a 71, 24.9. 2010