Dominantu turnovského náměstí tvoří mohutná budova někdejší městské spořitelny, postavená na jeho severní straně roku 1907 podle projektu arch. J. Heindla. V 90. letech 20. století získala západní přístavbu na místě staršího domu.
Spořitelna od jihu

Městská spořitelna v Turnově

Graficke pismenko Ve středu severní strany hlavního turnovského náměstí (dnes Českého ráje) stál velký barokní dům U zlatého orla. Ten zakoupila turnovská městská spořitelna a roku 1907 jej nahradila bankovním domem, který svými rozměry překonal radnici i klášterní kostel, které dosud určovaly vzhled náměstí. Projekt vypracoval na základě vítězství v soutěži žižkovský architekt Jan Heindl, jemuž realisace otevřela cestu k dalším stavbám ve městě. Stavbu provedla firma Beránek a Čáp z Vršovic.
Objekt sloužil městské spořitelně do jejího zestátnění roku 1945, poté zde sídlily její státní a zprivatisované následovnice. Počátkem 90. let získala budova západní dostavbu, dodnes slouží bance, i když je vzhledem k redukci počtu jejích zaměstnanců z většiny prázdná.
Ivan Grisa, dle P. Vlček (ed.): Encyklopedie architektů, stavitelů, zedníků a kameníků v Čechách, Academia 2004, 21.9. 2010