kostel sv. Simeona od překrásné hory

Kirche zum Hl. Simeon vom Wunderbaren Berge; Dresden/Drážďany
Ortodoxní kostel byl v Drážďanech postaven s podporou carské rodiny v letech 1872–74 dle projektu Haralda Julia von Bosse, německého architekta ruského dvora. Objekt, inspirovaný moskevskými kostely ze 17. století, přežil bombardování města 13. 2. 1945 s malými škodami. Obnova proběhla 1948–52.
Kostel od jihu

Ruský ortodoxní kostel sv. Simeona od překrásné hory v Drážďanech

Graficke pismenko Pravoslavné bohoslužby se v Drážďanech konaly poprvé v bývalém Brühlském paláci během ruské okupace města po napoleonských válkách. Počet ortodoxních vzrůstal v průběhu 19. století natolik, že se od roku 1862 vytvořila obec, která konala obřady v různých soukromých domech. S podporou carského dvora byla položením základního kamene 25. 4. 1872 zahájena na tehdejším jižním okraji města stavba vlastního pravoslavného kostela. Autorem projektu byl carský dvorní architekt Harald Julius von Bosse, provádějícím stavitelem domácí Karl Robert Weissbach. Stavba pokračovala rychle kupředu, takže svěcení proběhlo o necelé dva roky později 6. 6. 1874. Stavba je ...
Ivan Grisa, dle Jürgen Helfricht: Dresden und seine Kirchen, Evangelische Verlaganstalt Leipzig 2005 a http://www.stsimeon.de.vu/, 3.12. 2011
    Německo
    Pardubický kraj