Polní opevnění na Trstenické stezce bylo zbudováno roku 1643 a mělo zastavit postupující švédské vojsko. Chátrající fortifikace byla o dvacet let později opravena, aby čelila hrozícímu tureckému vpádu, k němuž nakonec nedošlo.
Poslední dochovaný úsek zbytku opevnění.

Poloha

Graficke pismenko Dnes již skromné pozůstatky opevnění, zbudované v 17. století na obranu Čech, proti vojskům táhnoucím po zemské (Trstenické) stezce, najdeme v těsné blízkosti silnice vedoucí z malebné vesnice Trpín do obce Hartmanice. Fortifikace již prakticky celá zmizela vlivem pozdější zemědělské činnosti. Dochoval se jen malý úsek valu se zbytkem příkopu. Místo je označeno pomníkem, připomínajícím události roku 1663, které se tímto nesmazatelně vryly do této krajiny.
Miloš Gracias, 31.8. 2010

Dějiny
    První zmínku o opevnění v Trpínském lese je možné vysledovat v knize místního rodáka Pana Josefa Krušiny, Dějiny Trpína a okolí. Týká se roku 1643 a v tomto roce bylo patrně zbudováno. Toho léta postupoval zemskou stezkou oddíl švédských žoldnéřů z Moravy směrem do Čech. Po překročení moravské hranice vstoupil do osady Trpín, kterou vydrancoval. Když vojáci pobrali vše, co ve vesnici zbylo (obyvatelé Trpína ležícího na důležité cestě již toho po

Miloš Gracias, 1.9. 2010

brána, opevnění