Honosná vila s přilehlým hospodářským dvorem byla vybudována někdy po roce 1874, kdy zdejší pozemky koupil statkář Adolf Bollman z Halberstadtu. Vilu dal postavit Adolfův syn Robert. Jeho synovi Adolfovi byla zestátněna r. 1945. Hospodářské objekty chátrají, vila je patrně rekreačně využívána.

Květkovice – hospodářská usedlost s honosnou vilou

Graficke pismenko V roce 1874 zakoupil statkář Adolf Bollman z Halberstadtu pozemky (pův. název Vítkovice po zaniklé vsi, zkomolením názvu vznikly Květkovice) a založil na nich velkostatek Květkovice. Adolfův syn Robert Bollman zde vybudoval přepychovou vilu – zámeček, který byl jeho synovi Adolfovi v roce 1945 vyvlastněn. Rozsáhlé hospodářské objekty chátrají, samotný zámeček je pravděpodobně využíván rekreačně. Ačkoliv se přímo nerozpadá, opravu by si jistě zasloužil.
David Marján, E.H. podle Procházka, Z.: Domažlicko a Kdyňsko, Historicko-turistický průvodce č. 5, Nakl. Českého lesa, 1996, s. 60-61, 22.8. 2010