Smírčí kříže v Jesenici stály původně u zrušené cesty od Kosobodů k Račímu hradu, později byly z bezpečnostních důvodů přemístěny před místní muzeum. Pocházejí snad z období reformace.
© Prudký Martin, 08/2010
Graficke pismenko Smírčí kříže stojí před vchodem do muzea na náměstí. Jesenice je dobře přístupná po silnici z Mostu do Plzně a po železnici z Rakovníka do Bečova nad Teplou.
Prudký Martin , 21.8. 2010

historie

Smírčí kříže byly původně umístěny u zrušené cesty od Kosobodů k Račímu hradu kde je umístili snad na paměť zabití z náboženských důvodů v době reformace mezi katolickým a luteránským pastýřem. Kříž s oběma rameny označuje místo úmrtí katolíka, zatímco neúplný protestanta. Údajně proto mají vytesaný motiv dýky, jenž měla být příčinou jejich úmrtí. V minulém století je z bezpečnostních důvodů umístili před budovu muzea. Třetí kříž přenesený od

Prudký Martin podle Naučné stezky Jesenicka, 21.8. 2010