Moje místa 0
Zbytky příkopů a valů sídla mimořádné velikosti v místě hřbitova. Hrad byl založen v r. 1353, pány ze Strání, bratry Pavlem a Ctiborem. Za husitských válek byl zpustošen. V r. 1502 skončil v rukou Jana z Kunovic a byl připojen k ostrožskému panství. Následně byl opuštěn.
Strání - místo, kde stával hrad, dnes s náznaky valů
PŘÍSTUP: (přímo v obci Strání na místě kostela a hřbitova).
VOLNÝ PŘÍSTUP BEZ PRŮVODCE.
Karel Světlík , 19.8. 2010

Historie hradu Strání
    Obec se jmenuje poměrně pozdě, až roku 1353, kdy se po ní píší bratři Ctibor a Pavel ze Strání. Již roku 1359 se uvádí jako městečko, které spolu s hradem zmínění bratři zapsali Frankovi a Petrovi z Kunovic. Nicméně v roce 1368 držel Strání Chotěbor, syn Miloty ze Strání, zatímco Ctibor sídlil v Lipově – Ctibor a Pavel byli spřízněni s pány z Kanšperka a společně drželi různá zboží. Na počátku 15. století panství spadlo odúmrtí králi Zikmundovi

popis

V pramenech a literatuře se hovoří o dvoudílném opevněném areálu o velikosti 1,5 ha ve valech, což skutečnost nikterak nevystihuje. Celek je, přestože byl upraven na hřbitov a po okrajích zastavěn, překvapivě zřetelný co do rozsahu i dílčího utváření. Celý pahorek jádra hradiště je 4 m vysoký s čtvercovým půdorysem s horní plochou o straně 31 m. Od zbytku hřbitova – bývalého předhradí – je oddělen 15 m širokou sníženinou po bývalém příkopu.