Slavonické podzemí tvoří sklepy původní středověké zástavby ze 13.–14. století a systém odvodňovacích chodeb ražených jednoduchými nástroji v průběhu 15. století.
pohled do horní části hlavní (páteřní) chodby
Graficke pismenko Nejstarší část slavonického podzemí tvoří sklepy (tzv. lochy), spojované s původní středověkou zástavbou (13.–14. století). Sloužily především pro uskladnění potravin a v některých případech je doložena i řemeslná výroba (např. zpracování kůží). Později se objevily problémy se spodní vodou, která začala sklepy zaplavovat – proto se slavoničtí rozhodli vybudovat odvodňovací systém. Ten je pod dolním náměstím tvořen hlavní (páteřní chodbou) a vedlejšími (připojovacími) chodbami vedoucími do jednotlivých sklepů. Pod horním náměstím je systém chodeb složitější a členitější. Původně byla přebytečná voda z chodeb odváděna do hradebního příkopu, v současné ...
Zdeňka Míchalová, dle textu průvodce, 30.7. 2010