Moje místa 0
Tvrz založená Žehušickými nejpozději na přelomu 15. a 16. stol. Po r. 1564 přestavěna Doníny. R. 1598 přestala sloužit jako sídlo vrchnosti. V druhé pol. 18. stol. přestavěna na pivovar, později na byty a skladiště. Dnes v havarijním stavu.
Tvrz Žehušice
Graficke pismenko První zmínka o vsi Žehušice je z roku 1352, kdy jsou majetkem Vítka ze Žehušic, který je zde zmiňován až do roku 1369. Předpokládá se, že už v této době zde vznikla tvrz, ale není zmáma lokalita, kde stála. V roce 1372 patří Žehušice Vítkovým synům Hynkovi a Ješkovi. Počátkem 15. století vlastní panství bratři Vítek a Jan. Jan je zde zmiňován jěstě v roce 1422. V roce 1430 patří panství Zdeňkovi a Chotuňovi. Při rozdělení majetku získává Žehušice Chotuň (předek Žehušických z Nestajova). Po něm dědí panství jeho syn Hertvík a po něm jeho vnuk Václav, který umírá krátce po roce 1497. Václavovi synové Jan a Diviš připojili ...
Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, Jiří Úlovec: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 2. díl, Libri, Praha 2005, 29.9. 2010