Barokní čtyřkřídlý zámek s nárožními rizality založen v místě původní tvrze po roce 1638 Annou Kamilou z Enkenfurtu a dostavěn Michalem Osvaldem z Thunu. Přestavován Althany v l. 1755–1758 pozdně barokně a v r. 1847 klasicistně. Dnes domov důchodců.
Graficke pismenko První zmínka o Svojšicích je z roku 1241, kdy se uvádí jako majitel Milota ze Svojšic. Ve 14. století je panství rozděleno mezi několik majitelů. V roce 1360 jsou zmiňováni jako patroni místního kostela Kunata, Jetřich a Bohuněk ze Svojšic. V roce 1388 patří jeden díl Vítkovi z Toužic. V tomto dílu vsi náležela i tvrz zmiňovaná v držení Vítkovy dcery Benigny v roce 1427, kdy ji postupuje s částí vsi svému manželovi Mikulášovi ze Zásmuk, který ves vlastní ještě v roce 1437. Později byla ves spojena v jeden celek, a tak se zmiňuje jako majetek Pavla Sekretáře z Kostelce v rozmezí let 1440–1447. V letech ...
Petr Nožička, čerpáno z: Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku VI, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 28.9. 2010

popis

Z předchůdkyně nynějšího zámku, původní svojšické tvrze, pocházejí zřejmě zbytky příkopu kolem dnešního zámku a snad i některé jeho základové zdi. Zámek je tvořen čtyřkřídlou budovou, která ohraničuje téměř čtvercové nádvoří. Východní (vstupní) a jižní křídlo jsou dvoupatrové, severní a západní křídlo jednopatrové. Nároží zámku jsou zdobena věžemi; na západní straně jsou tyto věže dvoupatrové, na východní třípatrové. Do nádvoří se severní a

tvrz přestavěná na zámek
     Kolín  (KO)