Moje místa 0
Pozdně barokní hřbitovní kostel z roku 1776 je orientovaná jednolodní stavba s trojbokým závěrem a hranolovou věží v západním průčelí. Fasády jsou členěny lisenami, interiéry plochostropé, nečleněné. Rustikální hlavní oltář je z r. 1629.
© Prudký Martin, 07/2010
Graficke pismenko Městečko Žihle je přístupné po silnici z Kralovic a Blatna u Jesenice. Také jím prochází železnice z Mostu do Plzně. Kostel je dobře přístupný z hlavní ulice v Žihli, je na jižním okraji obce obklopen hřbitovem. Vede k němu stromová alej. Je nepřístupný a pozvolna chátrá.
Prudký Martin , 18.7. 2010

historie

Kostel sv. Filipa a Jakuba, bývalý hřbitovní kostel, byl postaven jako pozdně barokní roku 1776. Dnes velice sešlý se špatnou šindelovou střechou.
    Prudký Martin podle Umělecké památky Čech, 18.7. 2010

popis

Kostel je jednolodní s trojbokým presbytářem na východní a hranolovou věží na západní straně. Vnitřní prostory jsou plochostropé, hlavní oltář pochází z roku 1629, boční oltář a kazatelna z roku 1800. Je orientován ve směru východ-západ.