Tvrz Staré Mitrovice souvisí s historií rodů Vratislavů z Mitrovic a Mitrovských z Nemyšle. Ves je zmiňována 1387, tvrz r. 1432. Od r. 1670 vlastní pustnoucí tvrz Vratislavové z Mitrovic. Definitivně zanikla po r. 1736. Na tvrzišti stojí dům čp. 6.
celkový pohled na tvrziště
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Dnes nepříliš atraktivní místo souvisí s historií hned dvou šlechtických rodů. Podle zdejší tvrze se psali jak Vratislavové z Mitrovic, tak Mitrovští z Nemyšle. Obec je poprvé v písemných pramenech zmiňována roku 1387. Tehdy je uváděn vladyka Aleš z Mitrovic. Roku 1390 je uváděn Bohuněk, roku 1396 Jindřich, roku 1400 Přibík z Mitrovic. První výslovná zmínka o tvrzi je z let 1432–1436, kdy ji vlastnil Herbert z Otradovic, stoupenec Táborů. Kolem roku 1450 ves vlastnil Jan z Nemyšle a po něm jeho synové Bohuslav a Mikuláš. Jejich potomci, zvaní Mitrovští z Nemyšle, zde zůstali do poloviny 16. století. Od roku 1584 vlastnil ...
Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III.díl (S-Ž), nakladatelství Argo, Praha 2000), 9.10. 2010

popis

Tvrz byla původně věžová stavba čtyřhranného půdorysu, obklopená hlubokým vodním příkopem a valem. Podle smlouvy o dědictví po Bohuslavu Mitrovském z Nemyšle v ní byl dvorek, světnice, komory a síně, věž s krovem, most, vězení ve věži, ranní zvon a hodiny, pivovar a lázně. Ze staveb se dnes nic nedochovalo. Zachovalo se tvrziště, na jehož jádru dnes stojí dům čp. 6. Příkop v zahradě domu je částečně zachován, na severní a severozápadní straně je

Milan Caha (zdroj: kol.: Encyklopedie českých tvrzí, III.díl (S-Ž), nakladatelství Argo, Praha 2000 a www stránky obce), 9.10. 2010