Moje místa 0
Barokní zámek, který kolem r. 1720 nechal vystavět Bernard Ferdinand Šmerovský z Lidkovic. Ve 20. století jej vlastnili manželé Schwarzovi, kteří sem zvali tehdejší kulturní elitu. Po válce postupně chátral, dnes prochází rekonstrukcí.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko První písemná zmínka o Lidkovicích je z roku 1720. Jejich zakladatelé – Šmerovští z Lidkovic – nejprve získali přídomek "z Lidkovic" a až poté založili stejnojmennou vesnici. Zámek nechal vystavět na počátku 18. století Bernard Ferdinand Šmerovský z Lidkovic. Roku 1762 koupil Lidkovice Jan Josef rytíř Kunáš z Machovic a vlastnil je do roku 1788. Po něm se v rychlém sledu vystřídala řada majitelů. Ve 20. století zámek získali Viktor a Berta Schwarzovi, kteří sem zvali tehdejší kulturní elitu. Jezdil sem např. malíř Jan Zrzavý, básník J. S. Machar, publicista Ferdinand Peroutka, spisovatel Jan Herben. Manžel dcery Viktora a Berty ...