Románský farní kostel ze 3. čtvrt. 12. stol. Ve 14.–15. století byl goticky přestavěn a rozšířen. V l. 1898–99 byl novorománsky přestaven podle projektu Václava Schweizera. Jednolodní kostel s polygonálním závěrem a románskou věží v záp. průčelí.
pohled od jihu
© Milan Caha 05/2010
Graficke pismenko Kostel sv. Jeronýma v Sedleci pochází pravděpodobně ze 3. čtvrtiny 12. století. Kolem drobného románského kostela býval hřbitov ohrazený zdí. Na věži se dochovaly dvě řady zazděných románských sdružených okének dělených sloupky (v prvé řadě podvojných, ve druhé – horní – potrojných). Ve 14.–15. století byl goticky přestavěn a rozšířen. Roku 1778 byla snířena věž. Hřbitov kolem kostla byl zrušen v roce 1855. V letech 1898–99 byl vzhled kostela podstatně změně novorománskou přestavbou podle projektu okresního inženýra Václava Schweizera ze Slaného.